20 Dec, 14

sjøens opplevelser gjennom artikler, bilder og videoer

Nyheter

Nyheter fra innland og utland

13 feb 2013

Færder'n 2013

Nytt påmeldingssystem og ny frist. LYS systemet i endring – hva betyr det for Færderseileren?

NORLYS vedtok høsten 2012 å legge om hvordan man fastsetter LYS tallene. Tidligere har dette vært fastsatt på basis av statistikk og skjønn fra Lyskomiteen sin side.

NORLYS styre gjorde senere et vedtak om at LYS systemet sin beregningsmodell skulle bruke ORC (Offshore Racing Congress) sitt VPP (Velocity Prediction Program) som grunnlag.

Tidligere har standardbåter vært nødt til å holde seg innenfor en boks av mål uten å få store tillegg i måletall – dette forsvinner. Med ORC sin beregningsmetode regnes  måletallet ut på basis av hva den enkelte båt har. Dette er en fordel for de mange Cruisingseilerne som har seil som er mindre enn det som var standard – nå får man “kredit” for mindre seil og da lavere måletall. 

Hva skal du som seiler gjøre?

For deg som seiler vil den eneste forskjellen være at du får et annet måletall på målebrevet. Du skal betale som vanlig på Din-Side på NORLYS.ORG og måletallet kommer automatisk opp. På målebrevet nå vil det kun stå maksmålene på dine seil – alle seil om bord må da være mindre enn de.

Måletallet vil være med fire siffer bak komma og 1 båtene er endret slik at man må gange sitt nye LYStall med en faktor på 1,25-1,26 for å sammenligne med gamle tall. Det vil fortsatt være tall for Shorthanded og uten spinnaker, men ingen “std” fratrekk for dette. Måletallet uten spinnaker og SH beregnes individuelt for hver båt.

Les mer på NORLYS sin Facebook side eller på norlys.org.

TUR -eller LYS klasse i Færder´n?

I Turklassen kan du seile uten målebrev, men ønsker du konkurranse så velg LYS

Det kan være flere grunner til å velge turklasse i Færdern: Fikk du båten så sent at det var vanskelig å få et LYS-målebrev, eller at du av andre grunner ikke fikk skaffet et målebrev. Noen ønsker rett og slett ikke å seile etter respittsystemer, og for dere vil vi opprettholde TUR-klasser, slik at dere også i fremtiden vil føle at dere hører hjemme i Færder'n.

Turklassene blir rangert og nummer 1-3 blir ropt frem på premieutdelingen, men alle mottar samme deltagerpremie. TUR klassen slipper også å løse lisens til Norges Seilforbund da de er rekrutteringsklasser.

Ønsker du mer rettferdig konkurranse, oppfordrer vi seilerne til å velge et respittsystem, da TUR-klassene alltid vil bli nokså tilfeldig og urettferdig, siden båtene har forskjellig fartsegenskaper og seiler scratch. LYS-systemet er laget slik at ALLE på en ENKEL måte skal kunne skaffe et BILLIG målebrev for å kunne konkurrere RETTFERDIG mot FORSKJELLIGE båter.

Sent ute eller ikke lyst til å måle, men vil seile LYS?

Norlys har også forenklet målebrev basert på data fra søsterbåter. Det betyr at du kan få målebrev uten å måle hvis det finnes en tilsvarende båt i databasen mot at du på ære og samvittighet bekrefter at du har en båt innfor de mål som presenteres. For hver båttype vil det være raskeste konfigurasjon som vil være gjelden standard måletall for denne type målebrev – men enkelt er det J. Sjekk www.norlys.org for din båt. Ved å sende mail til Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. så hjelper Norlys deg med å orden dette.

Klasseinndeling i Færderseilasen

For å få egen klasse i Færderseilasen kreves min. 10 like båter. Vanligvis starter f.eks H-båter, X99, Fenix, m.f. i egne klassebåtklasser. Disse båtene seiler scratch, og første mann i mål har vunnet. Blir det ikke nok båter i en klasse, fordeles LYS båter i LYS og Tur båter i TUR klassen av arrangøren.

Respittklassene seiler med handikaptall som fremkommer av et godkjent målebrev av året. Deltakerne seiler etter tid på tid prinsippet (seilt tid x handikaptall).

Turklassene deles i klasser etter størrelse og fartspotensialet. Det tillates ikke spinnaker eller gennaker i klassen. Klassene seiler scratch, og første mann i mål “vinner”.

LYS klassene

Deltakere i LYS klasser blir fordelt av teknisk komité i klasser med LYS intervaller basert på erfaring gjort over flere år. Det hender dog at komitén finner det nødvendig å endre intervallene pga endringer i antall påmeldte båter. Så langt det lar seg gjøre blir intervallene så tette som mulig (forutsatt et vist antall båter). Det tas også hensyn til at like type båter plasseres innen samme LYS klasse. For nyere båter har vi etablert noen LYS “racing”klasser (LYS R40, LYS R36, LYS R33). Disse klassene er basert på båter av nogenlunde samme størrelse og med like seilegenskaper, ikke nødvendigvis fordi de er så “racingpreget”

Utenlandske deltakere må kontakte klasseklubben for LYS, Norlys for å få utstedet et norsk Lysmålebrev. Svenske båter med SRS v målebrev får dette gratis.

Det planlegges kontroll av deltakere i LYS klassene, for sjekk av bl.a seilføring i henhold til målebrev. Husk at målebrevet skal være om bord under hele seilasen.

Målebrev

KNS ønsker ingen målebrev sendt inn med påmeldingen. Alle handikaptall får vi også i år direkte fra klasseklubben (gjelder også skøyter, flerskrog og klassiske treseilere).

Vi oppfordrer alle til å være tidlig ute med å få sine målebrev i orden. Måletall som er registrert på båter den 23. mai gjelder for seilasen (gjelder ORC, LYS, Skøyter, Klassiske-treseilere og flerskrog). Båter som pr. 23. mai ikke har et måletall, plasseres i TUR-klasse av arrangøren. Deltager og startlister lastes ned fra nettet og kommer ikke i programmet som sendes i posten. NB! Husk å sjekke denne, slik at du f.eks ikke starter i feil start.

Færderdag på KNS

Om du skal seile Færder'n i år, anbefaler vi deg å sette av mandag 13. mai. Da blir det Færderdag på KNS.

KNS rigger opp PCer og personell slik at det bare er å komme og melde seg på. Du får hjelp med alt rundt påmeldingen og krav til båt og mannskap slik at du kan kose deg på fjorden 7. juni.

Nye websider

I enda et forsøk på å gjøre ting enklere har KNS laget nye websider som en tror skal gjøre det enklere å få ut informasjon til deltakere og interesserte. Det er bare å klikke seg inn på www.færdern.com

Del denne siden

Sist redigert onsdag, 13 februar 2013 08:38

BåtTV
Granlytunet 1
1363 Høvik
Tlf: 918 20 242